Główna / Ciekawostki / Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebudzący się cukiernictwem kwalifikuje się na podjęcie wyzwania

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebudzący się cukiernictwem kwalifikuje się na podjęcie wyzwania

Reklama: Alejki ślubne Bydgoszcz

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niemający się cukiernictwem decyduje się na podjęcie wyzwania, jakim jest przygotowanie tortu. Znaczenie to wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, lecz również pomysłowości oraz precyzji w dekoracji samego ciasta.

Warto podkreślić, że samodzielne zrobienie tortu może pokazać się wyjątkowym prezentem na morze okazji, m.in. na narodziny dziecka, matki, męża, przyjaciółki, czy te np. na Dzień Matki czy Dziadka. Samo wykończenie tortu to praca. Dlatego przydatny jest program oraz czas na jego realizację. Istnieją jednak okazje, na które wykonania tego poważnego rodzaju ciasta, nie oddaje się amatorom.

Taką okazją zdecydowanie jest ślub. Weselny tort to już nie tylko ciasto, lecz niemalże rytuał, oraz jego pomysł oraz sprawienie nie raz jest Młodej Parze sen z powiek. W aktualnych latach trendem stoi się zastąpienie marcepanowych dekoracji żywymi kwiatami. Kolorowe kwiaty są z pewnością bardziej przytulne i efektowne. Dzięki tak dobranej książce i kolorystyce, tort może wywołać zachwyt wszystkich weselnych gości. Dobór kwiatów przeważnie jest niemożliwym zadaniem. Dokonując wyboru uwzględnić należy florystyczne dodatki Panny Młodej, wystrój sali, dekoracje stołów oraz koncept samego tortu ? jego stan, kolor, smak itd. Warto również skorzystać pod pomoc to, jakie kwiaty kwitną w konkretnym miesiącu, aby uniknąć zbędnych zmartwień związanych z brakiem dostępności swoich ulubionych gatunków.

Niekiedy spotkać można się z oporem przed połączeniem kwiatów z jedzeniem. Nie cali ale wiedzą, że dużo rodzajów kwiatów jest dobrych (więcej w restauracjach spotkać się możemy z drogą ozdobą w perspektyw kwiatów na talerzu). Najbardziej powszechne gatunki ozdobnych kwiatów jadalnych to: goździki, bratki, fiołki wonne, róże, nasturcje, bławatki, stokrotki, słoneczniki, begonie, bez oraz wiele kwiatów drzew owocowych. Z pewnością należy uniknąć styczności ciast z roślinami trującymi, m.in. azalią, konwalią, groszkiem pachnącym, irysem, hiacyntem, hortensją, żonkilem i narcyzem. 

Opinia o samodzielnym wykonaniu tortu zaś jego florystycznej dekoracji powinna stanowić dużo przemyślana. Żywe kwiaty z pewnością nie zachwycą dziecka czy nastolatka. Potrafią się jednak spodobać dorosłej osobie, zwłaszcza kobiecie, np. mamie, siostrze czy przyjaciółce. Taka praca wymaga te wcześniejszego przygotowania. Swój sposób liczy na zanurzeniu główek kwiatów w białku, następnie posypaniu ich cukrem i napisaniu w kubku, tak żeby wzajemnie się nie dotykały. Należy toż rozplanować w ciągu tak, by białko mogło dobrze wyschnąć i w skutku czego jego nadmiar nie ściekał na tort. Można też przed zanurzeniem kwiatów w białku zasypać je kaszą manną i ładnie uformować. Ułożenie kwiatów na torcie, istniej również w cieście, powinno się odbyć na krótko przed jego daniem. Wówczas kwiaty zachowają swój oryginalny wygląd. Aby uniknąć bezpośredniego kontaktu łodyg roślin z ciastem, można je zgrabnie i łatwo owinąć np. folią aluminiową.

Dekorowanie tortów kwiatami to koniecznie wyzwanie dla każdego, kto chce pozytywnie zaskoczyć gości. Jeżeli wcześniej się tego nie robiło, warto przed wydarzeniem, na jakie będzie się robiło taki tort, zrobić kilka prób, by na ostatnią oznaczoną datę wyszedł on właściwy.

O admin

Zobacz także

Cytryna jest owocem wynikającym z Chin

Kiedy poranne kroki towarzyszą nas do kuchni, pierwsza rzecz, która powstaje w swej indywidualności to …